SK

RM300,000 disimpan dalam baldi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

MELAKA TENGAH, May 22, 2012 –  Anggota bomba dan penyelamat menemui wang tunai RM300,000 ketika memadam kebakaran di sebuah rumah di Jalan Penghulu Abas, Bukit Baru di sini, semalam.

Dalam kejadian pada 7.45 pagi, rumah dipercayai menjadi stor simpanan mercun dan bunga api berdekatan Akademik Kastam Melaka itu meletup dan terbakar, namun penghuninya berusia 60-an berjaya menyelamatkan diri.

Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye, berkata wang kertas RM50 dan RM100 itu ditemui disimpan dalam satu baldi di rumah berkenaan oleh sepasukan anggota bomba dan penyelamat yang memadam kebakaran akibat letupan berkenaan.

“Warga emas yang menghuni rumah berkenaan selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Chuah yang mengakui turut mendengar letupan itu dari kediamannya kira-kira 1.5 kilometer dari situ, berkata, siasatan awal mendapati pemilik rumah terbabit menyimpan bahan letupan itu di dalam dua bilik.

“Kami masih menyiasat bagaimana pemilik rumah ini boleh menyimpan bunga api dan mercun di dalam rumah dengan jumlah yang begitu banyak,” katanya. – BH