Administrator

Pendapat: Perak Negeriku, Barisan Pilihanku- M. Veeran 

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Bagaikan sirih pulang ke gagang, itulah perumpamaan tepat menggambarkan situasi politik di Perak.

Perak merupakan suatu negeri yang indah dan makmur, terkenal dengan tempat peranginan yang cantik, bandaraya yang maju, berpuluh pekan terkenal yang masing-masing mempunyai tarikan tersendiri, dan sudah tentu institusi diraja yang terkenal sebagai antara keluarga Sultan yang paling berwibawa, berpendidikan dan paling banyak menabur bakti di dalam bidang sukan hoki mahupun perundangan di Malaysia.

Sesungguhnya, Perak unik di mana hampir sebahagian besar kaum utama yang telahpun bermaustatin di seluruh pelosok Malaysia, terutama di Lembah Kelang, boleh sedikit sebanyak menjejaki warisan keluarga mereka ke negeri Perak- samada kaum Melayu di kampung-kampung sekitar Tanjung Tualang, Kuala Kangsar, yang terkenal dengan MCKKnya, Manjung, Renggam dan Changkat Jering, mahupun kaum India dari Kinta dan Sg Siput, ataupun kaum Tionhua dari Taiping, Ipoh, Bidor atau Sitiawan, rata-rata semua kaum hidup secara harmoni dan sejahtera di negeri ini.

Hampir sepanjang sejarah negeri Perak moden, kerajaan Barisan Nasional telah memerintah negeri ini dengan saksama dan adil, tanpa membezakan antara kaum atau fahaman politik. Pembangunan negeri juga dilaksanakan dengan sekata dan seragam.

Kawasan Ipoh, sebagai contoh, giat dibangunkan sebagai hab pelancongan negeri yang sememangnya terkenal dengan gerai-gerai makanan, tapak bersejarah dan tarikan pelancongan menarik.

Kerajaan negeri sedar akan hakikat ini dan telahpun mendirikan hotel bertaraf dunia untuk membangunkan bandar satelit Meru Raya, sebahagian daripada Ipoh.

Di kawasan sama turut diusahakan pembangunan taman tema perfileman dan animasi setara dengan MovieWorld dan 21st Century Fox di Singapura. Kawasan pelancongan lama seperti Aulong, Kellie’s Castle, Gua Tempurung, Kuil Sam Poh Tong juga menerima dana negeri untuk dimajukan.

Usaha- usaha ini dilakukan menerusi MB(Perak) Inc., anak syarikat milik PKNP, yang juga giat membangunkan industri pelabuhan dan perkapalan di Manjung. Kerajaan Negeri jugalah yang berjaya melobi pembinaan stesen janakuasa terbesar di Malaysia dibangunkan di negeri Perak.

Usaha ini, digabungkan dengan hab maritim, lengkap dengan tiga pengkalan laut TLDM- KD Malaya, KD Seri Pelanduk dan bes Semboyan, serta pengkalan APMM, Kastam Diraja serta Polis Marin, digerakkan oleh penggiat perkapalan seperti Boustead, sekaligus menjadikan Perak nadi industri kapal pertahanan berkuasa tinggi dan berteknologi canggih di rantau ini. Kerjasama antara kerajaan Pusat dan Negeri yang berasal dari parti dan perjuangan yang sama memudahkan pembangunan ini.

Selain tiga industri tersebut, Perak juga turut membina hab pendidikan di Seri Iskandar. Dua universiti terbesar negara- UTP dan USM Cawangan Perak dibina di sana . IKBN dan UiTM menjadikan jumlah institut pendidikan tinggi di bandar sunyi itu berjumlah empat, padan dengan namanya sebagai Bandar Ilmu.
Selain infrastruktur, pelbagai skim dan kemudahan dilaksanakan kerajaan negeri kedua terbesar di Semenanjung Malaysia ini,termasuk Koridor Pembangunan Negeri, air percuma, pembangunan kawasan seperti Beriah dan Tasik Bukit Merah yang merupakan bekas tanah lombong, pelaksanaan program pendidikan berterusan dan sebagainya.
Ianya tidak berakhir di situ sahaja.

Pembangunan dan kemajuan negeri senantisasa dititikberatkan- kawasan-kawasan luar bandar dan tapak yang sedia maju akan terus dimajukan- seperti projek Vale di Manjung, projek pelancongan di Pulau Pangkor dan sebagainya. Kerajaan negeri diterajui pasukan yang dinamik.

Sememangnya negeri Perak amat bernasib baik kerana mewarisi negeri yang bersejarah, institusi diraja yang hebat dan kerajaan negeri yang prihatin.

M. Veeran
Pegawai Khas Kepada Setiausaha Politik
YAB Menteri Besar Perak