klpost

Ops Lejang lagi berjaya menumpas sindiket curi kereta

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

GOMBAK  –  Geng Ambi yang aktif mencuri kereta sebelum meleraikan komponennya sejak dua tahun lalu berjaya ditumpaskan selepas sepasukan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak menahan ahlinya bersama hasil samun di Rawang Perdana dan Taman Bukit Rawang, dekat sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, pihaknya menubuhkan pasukan Ops Lejang di Rawang pada Jumaat lalu selepas menerima laporan kehilangan kereta milik seorang kakitangan Hospital Selayang beberapa hari sebelum itu.
Menurutnya, pada jam 11 malam Jumaat lalu, polis menahan tiga lelaki berusia 16 hingga 20 tahun di Rawang Perdana ketika meleraikan komponen kereta yang disyaki dicuri.

“Hasil soal siasat ke atas suspek, kami menahan seorang lelaki berusia 29 tahun dan seorang wanita yang juga penuntut berusia 20 tahun di Taman Bukit Rawang, kelmarin.
“Dalam serbuan itu, kami merampas sebuah Proton Perdana, sebuah Proton Wira dan sebuah motosikal yang masing-masing dilaporkan hilang di Selayang dan Sentul.
“Kami turut merampas komponen kereta Honda Civic dan Proton Putra yang sudah dileraikan. Kedua-dua kenderaan itu dilaporkan hilang di Ampang,” katanya.

Abdul Rahim berkata, sebuah rangka kereta Proton Putra yang sudah dipotong turut ditemui.
Mengikut artikel Metro, “Sindiket ini yang dikenali sebagai Geng Ambi bergiat aktif sejak dua tahun lalu di Gombak, Sentul dan Ampang.

 

(gambar untuk tujuan illustrasi sahaja)