SK

Mesej Hari Ibu oleh Lim Guan Eng

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

May 12, 2012, Pulau Pinang.

Menganggap Semua Rakyat Malaysia Sebagai Anak Kita Tanpa Mengira Bangsa, Agama Atau Gender Dengan Mengamalkan Kesayangan Dan Menolak Kebencian Akan Membantu Untuk Membina Negara Malaysia Yang Memartabatkan Semua.

Semua rakyat Malaysia harus dianggap sebagai anak kita dengan mengamalkan kesayangan dan menolak kebencian untuk membina negara Malaysia yang memartabatkan semua. Terdapat kebimbangan bahawa institusi awam kita sama ada terlibat atau membiarkan keganasan oleh pertubuhan-pertubuhan perkauman dan ekstremis seperti Perkasa.

Semua ibu menolak bahasa dan tindakan ganas. Jalan untuk mengelak keganasan adalah untuk mengamalkan kesayangan dan menubuhkan masyarakat madani.

Masyarakat madani adalah “masyarakat yang dikongsi” dan akan membolehkan rakyat Malaysia untuk menjadikan kepelbagaian sebagai kuasa positif untuk kesaksamaan peluang dan keadilan sosial. “Masyarakat yang dikongsi” terdiri daripada empat elemen – penyertaan demokratik dalam proses membuat keputusan, menghormati kepelbagaian dan martabat individu, peluang saksama serta larangan diskriminasi.

Kita harus berdiri bersama untuk membanteras korupsi dan salah guna kuasa kerana hanya kejayaan ini akan membina kepercayaan dan membolehkan kemajuan dan pembangunan rakyat. Hanya dengan ini boleh rakyat hidup dengan martabat. Anak-anak kita mempunyai hak yang tidak terpisah untuk hidup dengan martabat dalam suasana yang bersih, hijau, selamat dan sihat.

Oleh : Lim Guan Eng