klpost

Menyamun guna kereta Mercedes

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

MARANG: Seorang lelaki yang pernah bekerja sebagai pekerja penyelenggaraan di sebuah syarikat telekomunikasi di Karak, Pahang menggunakan pengalamannya untuk mencuri bateri pencawang syarikat telekomunikasi di sekitar daerah ini sejak setahun lalu membabitkan kerugian ratusan ribu ringgit.

Selain pengalaman itu, lelaki berusia 36 tahun berasal dari Taman Tapai Indah, Wakaf Tapai, di sini, turut menggunakan taktik membawa kereta Mercedes bersama sebuah lori setiap kali melakukan kegiatan mencurinya bagi mengaburi mata orang ramai yang kononnya dia sedang melakukan kerja penyelenggaraan di kawasan itu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner K Manoharan berkata, kegiatan suspek akhirnya terbongkar selepas sepasukan pegawai dan anggota Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Marang membuat serbuan di kediamannya jam 1.30 pagi pada 24 Ogos lalu.

“Hasil soal siasat, suspek membawa polis ke sebuah rumah diubah suai menjadi tempat pengumpulan besi buruk di Kampung Tanjung, Kedai Buluh, di sini, pada jam 4.45 petang hari sama.
“Pemeriksaan menemui sebuah lori di belakang rumah itu yang di dalamnya mengandungi 75 bateri pencawang telekomunikasi dianggar seberat 1.47 tan bernilai RM33,750 dan siasatan mendapati perniagaan itu dijalankan tanpa lesen.
“Selain merampas semua barangan itu, polis turut menahan dua lelaki berusia 40 dan 42 tahun dari Kampung Tanjung, Kedai Buluh, di sini yang ketika itu berada di lokasi kejadian,” katanya pada sidang media di IPD Marang di sini, semalam.

Menurut Manoharan, dengan penahanan ketiga-tiga suspek itu, pihaknya dapat menyelesaikan 12 kes kecurian bateri pencawang telekomunikasi di Marang dilaporkan sejak Ogos tahun lalu membabitkan kerugian RM190,000. termasuk kes terbaru pada Khamis lalu apabila 16 bateri pencawang telekomunikasi milik Celcom dilaporkan hilang di Kampung Pengkalan Berangan, di sini.
Katanya, suspek utama dipercayai melakukan kegiatan itu bersama suspek berusia 42 tahun yang juga peniaga bahan lusuh sebelum menjualkannya kepada suspek ketiga berusia 40 tahun bekerja sebagai peniaga bahan lusuh selain menjual hasil curi itu kepada sebuah kedai bahan lusuh berlesen di Chendering, Kuala Terengganu. Rekod menunjukkan 360 bateri dengan berat 4.7 tan dianggarkan bernilai RM162,400 sudah dijual kepada kedai berkenaan.

“Ketiga-tiga suspek bagaimanapun tidak mempunyai rekod jenayah dan direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana melakukan pecah rumah.
“Selain itu, polis memburu tiga lagi suspek yang dipercayai turut terbabit dalam kegiatan mencuri bateri milik syarikat telekomunikasi di daerah ini iaitu Muhammad Fairuz Embong atau dikenali sebagai Mamat Cina, 28, Kamaruzaman Mohd Nong atau Kamal, 41, dan Mohd Rizal Ismadi Ismail atau dikenali Lan Chaq, 30, dari Bukit Payung, Marang.
“Polis percaya dengan penahanan tiga suspek ini dapat menyelesaikan kes kecurian bateri pencawang yang berlaku di daerah ini,” katanya. – Metro