klpost4

Keriuhan di Terengganu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

KUALA TERENGGANU  –  Dua bot yang berlabuh di Pelabuhan Perikanan Cendering di sini tenggelam akibat angin kencang dan ombak besar Isnin lalu.

Kedua-dua bot terbabit ialah TRS 749(U2) kapal menunggu peranti-peranti unjam dan TRS 889 pukat jerut C2 laut dalam.

Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) negeri, Mohd Saffe Mohd berkata, usaha untuk menyelamatkan bot berkenaan sudah dibuat tetapi gagal kerana angin kencang.

“Bot TRS 749(U2) itu hancur manakala bot TRS 889 pukat jerut C2 pula mengalami kerosakan dan tenggelam,” katanya kepada Bernama hari ini.

Katanya, semasa kejadian tiada orang atau anak kapal di dalam kedua-dua bot berkenaan dan usaha menimbulkan bot TRS 889 akan dilakukan apabila keadaan cuaca baik nanti.

Beliau berkata, kejadian berlaku pada jam 6 pagi hari berkenaan apabila tali penambat bot terputus menyebabkan bot hanyut dan melanggar benteng pelabuhan.

Katanya, badan bot peranti terbabit berkecai manakala bot pukat jerut mengalami kesosakan lalu tenggelam akibat kejadian di luar jangkaan itu.

Beliau berkata, dalam keadaan sekarang, bot yang ditambat di semua pelabuhan LKIM di seluruh negeri ini, perlu diawasi selalu oleh pemiliknya.

“Mereka hendaklah pastikan bot ditambat dengan kemas bagi mengelak kejadian seumpama itu berlaku,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau menasihatkan nelayan berehati-hati keluar ke laut bagi mengelak kejadian tidak diingini memandangkan cuaca tidak menentu sekarang ini.