klpost

Kereta curi distor dalam hospital

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Klang: Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini dikesan dijadikan sebagai pusat simpan kereta curi berikutan penemuan lima kereta yang dilaporkan hilang di pekarangan hospital itu, Sabtu lalu.
Ketua Polis Klang Selatan, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop, berkata polis percaya semua kereta itu dicuri di sekitar Lembah Klang sejak dua minggu lalu.

Katanya, polis juga turut menemui beberapa peralatan seperti parang, sarung tangan hitam, jaket hitam dan topeng yang dipercayai digunakan sebagai senjata untuk melakukan samun di dalam sebuah kereta jenis PROTON Waja yang juga kereta curi.

Kereta digunakan untuk kegiatan samun, jenayah

“Ketika ditemui, semua kereta ini tidak dikunci. Empat daripadanya jenis PROTON Waja dan satu lagi PROTON Persona. Kita percaya semua kereta itu yang menggunakan nombor pendaftaran palsu, dijadikan kenderaan untuk melakukan kegiatan samun dan jenayah,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Bagaimanapun, Mohamad berkata tiada sebarang tangkapan dibuat dan pihaknya masih menyiasat mengapa HTAR sebagai lokasi menyimpan kereta curi.

Lima suspek kes curi kereta mewah ditahan

Sementara itu, dalam satu kes berasingan, lima suspek termasuk seorang wanita berusia 31 hingga 43 ditahan selepas dipercayai terbabit dalam kegiatan mencuri kereta mewah.

Mohamad berkata, polis berjaya menangkap semua ahli kumpulan itu selepas menahan seorang lelaki berusia 35 tahun di sebuah hotel, jam 12 tengah malam di sini Ahad lalu.

“Ketika ditahan, polis menemui sebuah kereta Honda Accord yang dilaporkan hilang di Kuala Lumpur. Susulan kejayaan itu, kami memberkas empat lagi ahli kumpulan berkenaan selain menemui dua kunci kereta dipercayai jenis Porsche dan Jaguar.

“Dalam serbuan itu, turut dirampas beberapa paket lutsinar berisi serbuk putih dipercayai dadah jenis Syabu seberat 55.43 gram dianggarkan bernilai RM10,000,” katanya. – BH