klpost

Kejutan gempa bumi dari Sabah buat Barisan Nasional – Pakatan Rakyat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Oleh Jalan Pulang

PKR memberi gambaran awal berhubung ‘berita baik’ yang akan diumumkan Ketua Pembangkag, Anwar Ibrahim sempena lawatannya di Sabah, Sabtu depan, dengan mendedahkan lebih ramai pemimpin Barisan Nasional (BN) akan berhijrah menyokong Pakatan Rakyat (PR).

Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata, kedudukan BN di Sabah dijangka akan tergugat dan bakal berdepan kemelut, sekiranya ‘berita baik’ itu diumumkan nanti.

“Kejutan ini adalah ‘gempa bumi’ buat BN kerana sokongan terhadap PR di Sabah semakin kukuh apabila beberapa lagi pemimpin BN akan tinggalkan parti itu dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Anwar kelmarin yang memberitahu, akan ada lebih banyak ‘berita baik’ sempena lawatan beliau ke Sabah 12 Ogos ini.

Ketika ditanya sama ada hanya seorang pemimpin terlibat, Tian Chua berkata, dijangka lebih daripada seorang akan tinggalkan BN dan bukan hanya Ahli Parlimen.

Bagaimanapun, Tian Chua enggan mendedahkan lebih lanjut dan menyerahkan kepada Anwar untuk mengumumkannya.

Hujung bulan lalu, Ahli Parlimen Beaufort, Lajim Ukin dan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing, meletakkan jawatan dalam parti masing-masing.