SK

Jemaah Menteri Malaysia 2008 – Pakatan Rakyat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Agak puas jugaklah memikir kenapa sehingga sekarang masih tidak ada kabinet bayangan, akhirnya jawapan kepada persoalan itu didedahkan sebuah ONLINE MEDIA yang memetik Datuk Sri Anwar Ibrahim berkata, Pakatan Rakyat hanya yakin menang di 105 kerusi Parlimen sahaja.

PENGARAH strategi PKR Rafizi Ramli yakin Pakatan Rakyat mampu meraih sekurang-kurangnya 105 kerusi parlimen pada pilihan raya akan datang.

Lima atau enam bulan lalu, BN beranggapan bahawa Pakatan hanya mampu memenangi 92 kerusi, kata Rafizi ketika melancarkan jentera pilihan raya parti itu semalam.

Namun selepas kajian semula, Umno tahu bahawa parti itu akan berdepan dengan pembangkang yang mempunyai kekuatan 105 kerusi, katanya lagi.

Oleh yang demikian, Rafizi menggesa jentera parti untuk bekerja lebih keras demi mendapatkan 10 lagi kerusi bagi membolehkan Pakatan meraih majoriti mudah.

Sekiranya berjaya mendapat 105 kerusi, Pakatan memerlukan tujuh lagi untuk membentuk kerajaan.

Bagaimanapun, jumlah perbezaan kerusi yang kecil sahaja cukup untuk menggugat BN dan menyebabkan perbuatan lompat parti berlaku sekali lagi, serta peralihan kepimpinan dalam kerajaan.