SK

IGP sir – AMBIGA SREEVENASAN menerima gangguan dan ancaman yang jijik

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

22 May 2012

Tan Sri Haji Ismail Bin Haji Omar 

Ketua Polis Negara

Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia

50560 Bukit Aman

Kuala Lumpur 

 

Tan Sri,

GANGGUAN BERTERUSAN TERHADAP DATO AMBIGA SREEVENASAN

Bagi pihak BERSIH 2.0, kami menulis surat ini untuk menerangkan gangguan dan ancaman yang berterusan Dato Ambiga Sreevenasan.

Dia hari kebelakangan ini, Dato Ambiga Sreevenasan.sebagai Pengerusi Bersama BERSIH 2.0, telah menerima gangguan dan ancaman yang jijik dan kadang kala bersifat ganas. Aktiviti-aktiviti ini dilakukan dihadapan rumah Dato Ambiga Sreevenasan. Aktiviti  jahat ini telah menyamar sebagai aktiviti perniagaan dan aktiviti riadah. Ini termasuk:

10 Mei – Jual Burger – aktiviti ini telah dilakukan dihadapan rumah kediaman Dato Ambiga.   Protes jual burger ini telah dijalankan oleh sekumpulan peniaga. Mereka telah mendirikan warung, membakar burger dan memasak burger dihadapan rumah Dato Ambiga. Kemudian mereka melakukan jual beli burger untuk orang ramai:

15 Mei – Satu kumpulan bekas tentera telah melakukan ‘senaman buntut’. Senaman yang   dilakukan di hadapan rumah Dato Ambiga ini dilihat lucah dan kurang ajar;

19 Mei – Dato Ambiga telah dinasihatkan untuk tidak pergi ke Merlimau, Melaka. Ancaman, tekanan dan laporan Polis telah dibuat untuk menghalang beliau datang ke Merlimau. Segerombolan telah membaling batu dan telur kepada dua Yang Berhormat ADUN DAP

21 Mei – Satu gerombolan yang tidak dikenali  telah datang dan menconteng diatas jalan raya “RM2,000 BERSIH 4.0”. Ini adalah tanda harga sewa tapak warung yang akan didirikan dihadapan rumah Dato Ambiga. Ada banyak contengan di jalan raya   yang mengiklankan ‘pasar malam’ yang akan diadakan di hadapan rumah Dato Ambiga. Gerombolan ini telah mengumumkan bahawa mereka akan membuka ‘pasar malam’ dijalan hadapan rumah Dato Ambiga pada 24 dan 25 haribulan Mei 2012. Sama ada gerombolan ini mendapat kebenaran atau tidak – pasar malam ini tetap akan dijalankan.

Ini belum mengambil kira lagi beberapa kali orang yang tidak dikenali datang dan melaung-laung dihadapan pintu rumah Dato Ambiga.

Selain daripada apa yang berlaku di Merlimau, semua aktiviti ini jelas ditujukan khusus ke rumah kediaman Dato Ambiga untuk mengganggu dan mengacau kawasan perumahan disitu. Semua aktiviti ini adalah gangguan dan ancaman yang berunsur jenayah ditujukan kepada Dato Ambiga dan keluarga. Ini juga menceroboh ruang peribadi beliau dann dilihat sebagai ancaman ke atas keselamatan beliau. Apa yang berlaku di Merlimau jelas menunjukkan gangguan dan ancaman yang berunsur jenayah yang ditujukan kepada Dato Ambiga. Ini juga mengancam keselamatan beliau.

Kami sedar Tan Sri tidak menyokong aktiviti-aktiviti BERSIH 2.0 dan menentang ‘DUDUK BANTAH’ pada 28 April 2012 yang lalu. Walaubagaimanapun, penentagan Tan Sri terhadap aktiviti ini tidak menghalalkan Tan Sri sebagai Ketua Polis Negara untuk secara senyap-senyap menghalalkan gangguan dan ancaman jenayah ini. Aktiviti ini jelas menunjukkan ia melanggar undang-undang.

Kami dengan penuh kesedaran melihat kegagalan Polis DiRaja Malaysia untuk mengambil tindakan tepat dan mencegah aktiviti tersebut. Kegagalan ini akan dilihat sebagai menghalalkan aktiviti jenayah ini. Adalah menjadi tugas dan tanggungjawab Polis untuk menghentikan gangguan dan ancaman terhadap dato Ambiga. Dato Ambiga sebagai rakyat Malaysia berhak untuk mendapat perlindungan dan keselamatan dari Polis Diraja Malaysia. Walaupun Tan Sri tidak bersetuju dengan pandangan beliau dan aktiviti-aktiviti BERSIH 2.0 dan ‘DUDUK BANTAH’ pada 28 April 2012 lalu, ini tidak bermakna Polis Diraja Malaysia menafikan hak Dato Ambiga dari mendapat perlindungan.

Pada hemat kami, insiden-insiden yang mungkin akan berlaku adalah kerana kegagalan Polis Diraja Malaysia untuk mengambil tindakan. Kami telah memberitahu tentang duduk perkara. Jika ada dakwa-dakwi, maka, Polis Diraja Malaysia bertanggungjawab kerana cuai dalam menjalankan tugasannya.

Kami menunggu tindakan tepat, segera dan positif dari Tan Sri dan Polis DiRaja Malaysia..

Terima Kasih dan Salam Bersih!

 

Datuk A. Samad Said (Co-Chairperson)

BERSIH 2.0 Steering Committee

Coalition for Clean and Fair Elections (BERSIH 2.0)

The Steering Committee of BERSIH 2.0 comprises:

Dato’ Ambiga Sreenevasan (Co-Chairperson), Datuk A. Samad Said (Co-Chairperson), Ahmad Shukri Abdul Razab, Andrew Khoo, Arul Prakkash, Arumugam K., Awang Abdillah (Kuching), Dominic Hii (Sibu), Dr Farouk Musa, Hishamuddin Rias, Liau Kok Fah, Mark Bujang (Miri), Maria Chin Abdullah, Niloh Ason (Kuching), Richard Y W Yeoh, Dr Subramaniam Pillay, Dato’ Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Dato’ Yeo Yang Poh and Zaid Kamaruddin