klpost4

Idris Jusoh: Anggota PAS yang bermaruah dan mempunyai prinsip tinggalkan parti itu segera

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

BESUT  –  Ketua Umno Besut, Datuk Seri Idris Jusoh menasihatkan anggota Pas yang bermaruah dan mempunyai prinsip supaya meninggal parti itu segera, mendakwa ia sudah tidak lagi relevan sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam.

Idris yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno berkata pemimpin Pas kini sudah terlalu banyak menyeleweng daripada prinsip asal perjuangan parti terutamanya sejak bersama dalam pakatan pembangkang yang termasuk DAP dan PKR.

“Bukan sahaja telah melakukan banyak “kerosakan” kepada agama sejak dahulu tetapi kini “penyakit” yang dialami oleh Pas semakin parah hingga sanggup mengeluarkan fatwa yang bercanggah dengan agama semata-mata untuk menjaga

kepentingan politik,” katanya.

Idris yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Jerteh berkata demikian ketika berucap kepada penerima Dana Pemutihan Kawasan Dewan Undangan Negeri Jerteh di Dewan Gong Kemuntong di sini, hari ini.

Katanya, amanat dikeluarkan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 1981 yang telah menyebabkan umat Islam berpecah-belah itu kini cuba dihidupkan semula oleh Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan menuduh orang Umno murtad.

Beliau mengingatkan bahawa amanat yang dikeluarkan oleh kedua-dua pemimpin Pas itu jelas mempunyai kesan mendalam yang akan membawa kepada perpecahan umat Islam yang lebih serius sekiranya ianya tidak diperbetulkan.

Idris juga menasihatkan anggota Pas supaya tidak mengikut telunjuk pemimpin mereka secara membabi buta kerana ia boleh merugikan umat dan agama Islam  untuk jangka masa panjang.

Pada majlis itu, seramai 270 penerima terdiri daripada orang kelainan upaya,  golongan  miskin, ibu tunggal dan remaja menerima RM300 tiap seorang.  –  Bernama