klpost

Demi cinta, kekasih ‘gay’ guna bomoh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

APA yang saya inginkan sekarang ialah kebahagiaan dan ketenangan. Saya mempunyai kerjaya stabil, namun kehidupan songsang membuat perasaan saya tidak tenang sekali pun mengamalkan kewajipan dalam Islam.

Amalan songsang saya semakin aktif selepas menamatkan pengajian di universiti dan mengenali laman sosial berkenaan golongan seperti saya.

Dua tahun lalu saya berkenalan dengan seorang lelaki dan hubungan kami berjalan hingga sekarang.

Hubungan yang asalnya hanya kenalan seks bertukar kepada satu perasaan sayang. Perasaan saya menjadi kacau selepas mendapat tahu dia bercinta dengan kenalan saya yang lain.

Sikapnya mula berubah, dia tidak menghargai saya lagi. Apabila berlaku konflik antara dia dan pasangannya, saya menjadi orang tengah atau ‘pemandu’ kepadanya untuk mencari dan menyelidik pasangannya sehinggakan saya mengikutinya berjumpa bomoh untuk mengguna-gunakan pasangannya itu.

Sepanjang berkenalan dengannya, saya tidak sangka dia menggunakan saya. Baju yang saya belikan kepadanya diberikan kepada pasangannya, malah baju saya dan baju kawan turut diberikan kepada pasangannya yang bukan seorang, tapi dua tiga orang.

Makan minum dan tempat tinggal saya tanggung, malah kereta saya digunakan keluar berjumpa pasangannya. Saya pula dilayan seadanya, kalau bergurau, tumbukan, libasan penyangkut baju sering hinggap di badan.

Saya hanya mampu menangis, namun dia hanya gelak dan tersenyum sinis. Saya banyak bersabar dengan sikapnya kerana sayangkannya selain seorang yang sangat setia. Sudah beberapa kali saya cuba mengelak diri seperti mematikan nombor telefon dan berpindah jauh ke tempat lain, tapi dia tetap mencari saya.

Akhir sekali saya menghalaunya, namun saya pujuk dia kembali kerana tidak mampu kehilangannya.

Namun, dia tidak berubah, malah semakin membuatkan saya sakit hati. Saya tidak tahu bagaimana hendak membuang perasaan terhadapnya. Saya tidak mahu kehilangan dia, namun pada masa sama, hati saya marah dengan perangainya yang tidak pernah menghargai saya.

Insan Merana,
PETALING JAYA

DR empati dengan apa adik alami kerana bukan mudah untuk melupakan cinta indah.
Hubungan cinta tanpa mengira jantina lahir dari perasaan ingin menyayangi dan disayangi. Ia keperluan psikologi manusia. Apabila perasaan sayang dan dihargai ketandusan, akan keringanlah emosi. Seperti layunya daun berguguran di atas tanah gersang.

Katakan pada diri, pasangan yang tidak setia dan ganas tidak layak untuk adik. Apa yang lebih penting, hubungan songsang ini terlarang Agama mengharamkannya.
Selain itu, masyarakat juga tidak merestui perhubungan sejenis. Berusaha untuk berhenti daripada amalan songsang adik.

Lihat semula perspektif hubungan ini. Memang sukar melupakan orang yang amat disayangi, namun jika tidak dilakukan, ia semakin membarah. Lakukan secara perlahan proses untuk melupakan kekasih.

Memohon bantuan kepada Allah melalui solat, doa dan berzikir dapat memberi ketenangan dan kebahagiaan diri. Segala rawatan yang adik lakukan perlu dengan kesungguhan. Jika tidak, perjuangan hanya separuh jalan dan ia menyakitkan.

Dr doakan adik berjaya mendapat kebahagiaan dan ketenangan serta kembali kepada perhubungan yang diredhai agama. – HM