klpost

Bom buatan sendiri dalam bungkusan ‘hadiah’; meletup dan membunuh wanita

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

SUNGAI PETANI, June 24, 2012: Suri rumah, Tan Chin Fang, 48, mangsa bom buatan sendiri yang meletup sebaik memegang bungkusan “hadiah” itu di depan rumahnya di sini kelmarin, meninggal dunia semalam.

Wanita itu disahkan meninggal dunia di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini pada 9.15 pagi kerana komplikasi akibat kecederaan parah di tangan dan perut.

Suaminya, Ng Cheng Siang, 49, berkata Tan dimasukkan ke Hospital Pakar Metro sebelum dipindahkan ke HSAH untuk menjalani pembedahan lebih lima jam.

Beliau berkata, sebelum pembedahan, isterinya masih boleh bercakap serta meraung kesakitan tetapi selepas itu, keadaan Tan semakin lemah sehingga tidak sedarkan diri sebelum meninggal dunia.

Pemilik kilang mee itu berkata, beliau berada di tingkat atas rumah mereka di Taman Angsana Sari ketika bungkusan yang dipegang isterinya meletup.

“Saya bergegas turun ke bawah selepas mendengar letupan dan mendapati isteri dan anak seorang saudara meraung kesakitan,” katanya ketika ditemui di rumah mayat HSAH semalam.

Sementara itu, Chua Shang Hang, 11, yang terkena serpihan bom, selamat dan dalam keadaan stabil selepas menerima rawatan sebagai pesakit luar di hospital sama.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, ACP Mohd Zakaria Ahmad, pula berkata polis menahan seorang lelaki berusia 32 tahun di bandar ini malam tadi bagi membantu siasatan.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan bagi kesalahan membunuh. – BERNAMA