Saturday , 26 July 2014

Bila UMNO tewas, orang Melayu tidak akan mati. 1 dari 6 orang Melayu

Keadaan UMNO teruk, Najib masih hendak main PR. Kali ini nak dapat 100 kerusi parlimen pun sesak. Taib Mahmud sudah memerintah Sarawak tanpa UMNO lebih dari 20 tahun. Dia boleh memilih untuk berganding dengan sesiapa. diSibu- walaupun Najib dan Taib Mahmud berikrar cinta mencintai, Taib Mahmud dan PBB have no love lost dengan UMNO. Mereka tidak memerlukan UMNO. UMNO akan tewas. 16 kerusi parlimen di Sarawak akan terbang.

Dan segera saya hendak ingatkan, bila UMNO tewas, orang Melayu tidak akan mati. 1 dari 6 orang Melayu dalam negara ini ialah ahli UMNO. Seorang ahli UMNO mati, masih tinggal 5 orang Melayu yang lain kan? Yang mati ahli UMNO, bukan Melayu.

Seorang pegawai tinggi kerajaan yang saya kenal semasa belajar di UM dahulu menalipon tanya saya. Kalau kerajaan baru ambil alih, apa jadi kepada civil service? saya jawab tanpa ragu2- our civil service dan segala intruments of government tetap dikekalkan. Kerajaan baru memerlukan semua instruments of government untuk memerintah. Yang kita nak singkir ialah bad hats. Yang tiada hanya menteri UMNO dan kehilangan mereka tidak membawa mudharat langsung. PR will still need all the good civil serrvants, all the good policemen, all the good military men and semua yang lain lah. Jadi beritahu sahabat2 kita dalam kerajaan, yang ditiadakan ialah lanun2 dan perompak UMNO.

Pemimpin UMNO yang masih bersahabat dengan saya menyatakan Najib macam tak tahu bagaimana menangani keadaan. Isiu demi isiu mendedahkan pembelotan UMNO keatas kepentingan orang Melayu. Ahli UMNO sendiri meluat dan menyampah dengan penggayaan isteri PM, Rosmah Mansor yang berlagak macam Imelda Marcos atau Susan Mubarak. Orang Melayu bukan Melayu bodoh lagi. Mereka melihat dan berfikir. Rata2 orang Melayu menyatakan cukuplah mereka dilembukan.

Biarlah lembu kekal jadi lembu, tak sanggup orang melayu menjadi lembu dan dilembukan.

Tun Daim pun kata pada saya- Najib hasn’t got what it takes to run the counry. Style aristocrat ada, substance leadership tak ada. Semua orang risau mengenai kemampuan kepimpinan Najib.

Tambah lagi, UMNO kena serang dari golongan mereka sendiri. Apa2 kenyataan dari Dr Mahathir menambahkan sakit kepada UMNO. Mengikut Dr Mahathir, kalau UMNO/BN kalah, maka kemakmuran negara akan tergugat. Bagaimanakah penyingkiran kerajaan yang korap dan incompetent boleh menerukkan kemakmuran negara? Kalau kerajaan UMNO diganti dengan kerajaan yang lebih cekap, kemakmuran negara akan jadi lebih baik. Tidakkah orang Melayu tidak mahukan tiadanya rasuah?

Lihat rekod negeri2 yang dipimpin oleh PR. Semua nya mendapat lapuran terbaik dari Lapuran Audit Negara. Kedah yang dipimpin oleh seorang ustaz itupun, dapat melipatgandakan hasil dari industry pembalakan. Dari RM12 juta setahun semasa kerajaan UMNO, kepada RM70juta setahun dibawah kerajaan PR. Kenapa semasa UMNO hasil kecil? Sebab hasil hutan banyak dibalun oleh puak UMNO. Negeri mampus tak apa. poket peribadi penuh.

Daripada 5 buah negeri yang mendapat pelaburan asing yang tertinggi, 3 darinya adalah kerajaan PR. Kelantan tidak berhutang dengan kerajaan pusat. Penang membayar hampir semua hutang kerajaan pusat. Selangor bukan sahaja tidak berhutang tapi menambahkan reseb tunai hampir RM2 billion.

Maka jawapan kepada cynicism yang mengatakan kalau PR memerintah dia orang akan sama sahaja dengan BN, TIDAK betul. Kita ada rekod untuk backup janji kita. UMNO hanya buat janji tapi rekod nya amat buruk. Kita ada semua alasan untuk beranggapan bahawa jika UMNO memerintah, keadaan akan bertambah beruk.

Maka yang amat ditakuti oleh UMNO dan Dr Mahathir bukanlah UMNO kalah- tapi yang mereka betul2 seram ialah selepas UMNO, rakyat akan sedar bahawa rupa2 nya ada kehidupan yang lebih baik seleapas UMNO. Maka marilah kita sama2 berazam dan bertekad, menyingkirkan UMNO secepat mungkin.

By Sakmongkol AK47 is the nom de guerre of this blogger. His name is Dato’ Mohd.Ariff Sabri bin Hj. Abdul Aziz. He was ADUN of Pulau Manis, Pekan.( 2004-2008) From 2000-2004, he was Ketua Penerangan UMNO Bahagian Pekan, under Dato Sri Najib. Studied Economics at University Malaya and University of Manchester(Owens). Sakmongkol was a legendary Muay Thai fighter. AK 47 is the Russian made firearm. He can be reached at the following e mail: ariff.sabri@gmail.com


Scroll To Top