klpost

Anwar Ibrahim dan Abdullah Ahmad Badawi dua kesilapan besar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

By Zainudin Maidin

Dalam Majlis Bicara Bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan penuntut-penuntut Fakulti Perubatan UKM, di UKM baru-baru in (25 Jun 2012), Tun Dr. Mahathir telah ditanya oleh seorang pensyarah kedoktoran tentang dua kesilapan besar yang dilakukannya iaitu; Pertama: Melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Kedua: melantik Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri.

Tun Dr. Mahathir mengakui kedua kesilapannya itu. Walaupun dalam ucapannya, beliau menyatakan bahawa sebagai seorang doktor, beliau dapat membaca jiwa sesaorang, tetapi dalam soal perlantikan dua orang yang diyakininya itu, beliau menyatakan bahawa “Saya tidak dapat membaca niat mereka.”

Beliau juga menyebutkan perihal Tun Husein Onn sebelum meletakkan jawatan telah melantiknya sebagai Perdana Menteri, tetapi beliau kekal dengan jawatan itu selama lebih 22 tahun.

Bagaimanapun video Tribute To Tun Dr. Mahathir yang disiarkan dalam pertemuan majlis Bicara Bersama Tun Mahathir itu telah memadamkan kesilapan Tun Dr. Mahathir, sebaliknya; para mahasiswa perubatan telah memberikan tepukan penghargaan dan kemaafan yang hangat kepadanya apabila mereka menonton video itu.